Donji kapci – blefaroplastika

Donji kapci ili kako se često u narodu nazivaju podočnjaci se koriguju operacijom – blefaroplastikom. Operacijom donjih kapaka može se ukloniti višak kože, masni jastučići, kao i fine bore na donjim kapcima. Donji kapci su često krivci za tzv. ”umorni izgled”. Njihovom korekcijom dobija se mlađi i svežiji izgled lica. Kod mlađih osoba problem izraženih donjih kapaka izrokuju masni jastučići koji su ”isplivali” na površinu. Kod starijih osoba sa godinama, pored viška kože dolazi i do slabljenja mišića, u ovom slučaju m.orbicularis-a, pa se stvaraju tzv. kesice ispod očiju.

Najbolji pokazatelj izraženih donjih kapaka je spoj između donjeg kapka i obraza. Normalno, ovaj spoj se nalazi iznad orbitalne ivice, na 5 -12mm ispod trepavica donjeg kapka. Prema količini viška kože i masnog tkiva, kao i na osnovu spoja kapak – obraz, postoji klasifikacija donjih kapaka. Razlikuju se četiri tipa donjih kapaka:

  1. tip: pseudohernijacija masti, koža nije u višku, spoj kapak – obraz je u granicama normale.
  2. tip: pseudohernijacija masti, minimalni višak kože, spoj kapak – obraz minimalno ispod orbitalne ivice.
  3. tip: veca pseudohernijacija masti, koža u višku, spoj kapak – obraz značajno ispod orbitalne ivice.
  4. tip: višak masti, višak kože, spušten donji kapak tako da se vidi sklera oka, izražen nazolakrimalni fold.

Ova klasifikacija pomaže pri odlučivanju koja procedura da se radi.

Isto tako, klinički testovi ‘’snap back’’ i ‘’lid distraction’’ omogućavaju hirurgu da se odluči za proceduru kojom će minimalizovati pojavu komplikacija.

Preoperativno, pri pregledu, uzima se anamneza i uradi klinički pregled. Anamnestički se dobijaju podaci o eventualnim oboljenjima koja mogu biti kontraindikovana za operaciju donjih kapaka. Pacijent je obavezan da prijavi bolesti kao što su: hipertenzija, katarakta, dijabetes, glaukom itd…

Nakon kliničkog pregleda i određivanja tipa donjih kapaka hirurg se odlučuje za operativnu tehniku. Zastupljene su dve tehnike:

- transkonjunktivalni pristup

- transkutani pristup.

Transkonjunktivalni pristup se primenjuje kod 1. i 2. tipa donjih kapaka. U ovom slučaju rez se pravi sa unutrašnje strane oka i dužine je do 5mm. Ovim pristupom se uklanja mast iz sva tri kompakmenta donjih kapaka.

Transkutani pristup je klasična kožno – mišićna incizija. Rez se pravi ispod trepavica, u prirodnom naboru donjeg kapka. Ovom metodom uklanja se višak kože i deo mišića, a mast se ili ukloni ili preraspodeli.

Preoperativno je potrebno uraditi laboratorijaske i biohemijske analize.

Na dan operacije pacijent može da jede i da pije, ali je poželjno da ne dođe sam, jer posle operacije pacijent neće biti u stanju da vozi.

Neposredno pred ulazak u salu potpisuje pristanak za operaciju, fotografiše se i hirurg obeležava incizione linije.

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, a može se raditi i u intravenskoj anesteziji. Traje od 30 minuta do 1,5h.

Posle operacije pacijent ide kući.

Prva kontrola je sutradan, a sledeća 7. dan od operacije kada se skidaju konci, ako je rađen transkutani pristup.

Postoperativna terapija i nega obuhvataju upotrebu: analgetika, antibiotika, vlažnih obloga, mirovanje ( u prvih 24h bez naprezanja i težih fizičkih aktivnosti).

Otoci i hematomi traju od 7 – 10 dana. Pojava krvavih suza je uobičajena u prvih 24 – 48h.

Povratak na posao je za 7 – 10 dana.

Pravi rezultati se vide za 2 – 3 meseca posle operacije.

Komplikacije ove intervencije su: otok, hematom, suvo oko, epifora, krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak, diplopije – duple slike, smetnje u vidu, asimetrija, kožna diskoloracija i postoperativni ektropion, kao najteža komplikacija ove operacije, mogućnost reintervencije – dobri rezultati se uvek očekuju, ali ne postoji garancija. Ako slučajno nije postignut željeni rezultat u toku prve operacije, onda je druga blefaroplastika neophodna.