Ektropion

Ektropion je promena na donjem kapku gde je ivica donjeg kapka okrenuta ka spolja, tako da je unutrašnja površina kapka vidljiva, crvena i sklona iritaciji.
Ektropion može biti izražen celom dužinom kapka, ali isto tako može biti i u njegovim pojedinim segmentima – spoljašnjem, unutrašnjem ili središnjem delu.
Ukoliko je ektropion izražen, dovodi do keratopatije i do potencijalnih ulceracija. Simptomi ektropiona su: iritirano i crveno oko, vodenasto oko, suvo oko, osetljivost na svetlost i vetar, bol…
Kako bi se ublažile tegobe koriste se veštačke suze i masti za oči.

Ektropion se klasifikuje na:

  1. urođeni – kongenitalni
  2. stečeni.

Urođeni ektropion se retko javlja, posledica je urođenog defekta kože donjeg kapka i može biti povezan sa genetskim poremećajem kao što je Daunw-ov sindrom.

Stečeni ektropion se deli na:

  1. involutivni – starosni
  2. cikatricijalni – ožiljni, koji je posledica povreda i operacija, naročito posle estetske operacije donjih kapaka
  3. paralitički – posledica paralize VII moždanog živca.

Ektropion se rešava hiruškom intervencijom i vrlo često se ne može rešiti odjednom, već zahteva više intervencija, nekad čak i tri intervencije.

Preoperativno, od pacijenta se uzima detaljna anamneza. Pacijent je dužan da obavesti hirurga o svojim hroničnim bolestima, lekovima koje pije, prethodnim operacijama na oku, eventualnim infekcijama i drugim problemima sa očima, kao i o mogućim alergijama na neke lekove. Kliničkim pregledom se potvrđuje dijagnoza i odlučuje o vrsti tretmana i o vrsti hiruške tehnike.

Pošto se većinom radi o starijim pacijentima, koji u svojoj redovnoj terapiji imaju lekove protiv zgrušavanja krvi, njima se savetuje da te lekove (aspirin, antiinflamatorni lekovi) ne piju 7 – 10 dana pre operacije.

Na dan operacije pacijent sebi treba da obezbedi sopstveni prevoz ili pratnju.

Pacijent takođe potpisuje pristanak na operaciju i naprave se preoperativne fotografije.

Operacija se radi u opštoj anesteziji.

Nakon operacije, pacijent u bolnici ostaje nekoliko časova, posle čega se otpušta kući.

Prva kontrola je sutradan, kada se ujedno skida i povez za oko, koji stoji 24h. Sledeća kontrola je za 7 dana, kada se skidaju i konci.

Postoperativna terapija uključuje upotrebu antibiotika i kortikopreparata za oči – mast.

Rezultati su vidljivi odmah po operaciji, ali prava slika se dobija nakon mesec dana, kada nestanu svi otoci.

Komplikacije: otok, hematom, infekcija, krvarenje, mogućnost reintervencije – dobri rezultati se uvek očekuju, ali ne postoji garancija. Ako slučajno nije postignut željeni rezultat u toku prve operacije, onda je druga neophodna.